HTML

Merre tovább HR

Ma a HR-estől minimum elvárják, hogy otthonosan mozogjon a teljesítményértékelés és a karriermenedzsment fogalmakban. De közben sok minden megváltozott, kell még valami.

Friss topikok

Linkblog

sokan coach álruhában kínálják magukat a HR menedzsereknek

2010.04.01. 07:44 Baracskai Zoltán

 „A rendetlenség nem feltétlenül a rend hiánya. A rendetlenség forrása legtöbbször a rendteremtés kudarcából fakad, nem pedig a rend hiányából.”- írják Abrahamson és Freedman. Ha az amatőrök akarnak rendet teremteni, akkor bizonyos, hogy rendetlenség lesz.  Ismét valaki(?) definiálta a coachingot: "A coaching egy tudományos alapú művészet". Nos, ilyenné is csűrhető-csavarható az egyetlen használható nyugati-definíció, miszerint "a coachig a kontextusba helyezés művészete"? March a Tanácsadók és kutatás a szervezetben c. fejezetben foglalkozik mindenféle tanácsadással. A tizenkét oldalnyi szövegben sehol egy definíció. "A tanácsadás nagy része nem elsősorban a gyakorlati tapasztalatok átadását célozza, hanem értelmezési keretet nyújt a tapasztalatok számára." – írja. Világos, March guru, akinek narratíváiból képet alkothatunk. Mindenki olyat, amilyet tud.

A Profi coach c. könyvem megírása óta folyamatosan alakul az üzleti coaching folyamatáról alkotott elképzelésem. Senki sem vállalhat felelősséget egy bedobott elképzelésért, hiszen a bedobás pillanatában nem tudhatjuk a következményt.  Azt viszont tudhatjuk, hogy méltóságunk, értékrendünk megengedi-e azt vagy sem. Ez nem éppen egy divatos elképzelés. "Az intellektuális tisztesség nem abban áll, hogy igyekszünk elképzelésünket megerősíteni vagy megalapozni, hanem abban, hogy meghatározzuk azokat a feltételeket, amelyek között hajlandók vagyunk feladni." - írja Lakatos. Lehet, hogy megértettem a lényeget, de semmiképpen sem a világ hangulatát, mely megengedi, hogy hangzatos definíciókat és/vagy kellékeket kínáljanak a különböző honlapokon. Az üzleti coaching kék óceánján hajózhattam még néhány éve, de a felelőtlen definíciógyártók lassan vörösre festik azt. Show mondása: „Úgy kell élni, hogy ne kaphass díjat”. Sosincs jobb dolog, mint az elégedett közönség belépőjegyeiből megélni. Hiszem, hogy közönségem is jobban szeret kék vizeken úszkálni. "Noha az ember biztonságra törekvése természetes, mégis egy intellektuális szenvedélyről van szó." (Taleb) Veszélyes a hülyeség körmönfont bedobása. A HR szakértőnek nagyon óvatosnak kell lennie, nehogy „elkapja” a bedobott hülyeségeket. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hrpartner.blog.hu/api/trackback/id/tr901885974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kertész András 2010.04.04. 20:43:24

Príma post. :)

Nos a HR szakértőnek valóban nagyon óvatosnak kell lennie, hogy jelentékeny ajánlat helyett, nehogy egy jól piacosított hülyeséget rendeljen meg. March uo. mondja: "Gyakran hülyeségeket is beszélnek. Gyakran megszegik az ésszerű kutatási standardokat... csalóka megfigyelések alapján általánosítanak. Úgy tűnik, sűrűn elvetik - tudatlanságból, lustaságból, vagy kapzsiságból - a kutatómunka releváns szakirodalmát. Egyszerűsítik a bonyolult dolgokat és ezáltal hamisan írják le őket... MINDEN LEHETSÉGES ÖTLETÜK ELVÉSZ AZ ÉRTÉKESÍTÉSI NYELVEZETBEN ÉS A TÚLZOTT ÖNBIZALOMBAN."

Azért tanácsadókra mindig lesz szükség azokban a szervezetekben, amelyek jellemzően célracionálisak, emiatt a "karrier, hatalom, intrika, körmonfontság és haszonleső okosság" minden megnyilvánulása árasztja el őket. Ennek pedig egyetlen egy oka van - ha Marchnal maradunk - méghozzá az, hogy a szervezetek alkalmazkodó egységek és ugyanilyen alegységek halmazai. Az alkalmazkodást pedig az elefántokban eősíteni kell.
Azt gondolom, ebben (is) kell a kívülről érkező támogatás.
süti beállítások módosítása